Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред затворените врати на ЦИК

Снимка: БГНЕС

Привържениците на двете групи в ДПС продължават да чакат пред входа на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия (ЦИК). Сградата е охранявана от жандармерия.

Все още не са допуснати да влязат представителите на Движението за прави и свободи и вратите на ЦИК не са отворени. Увеличил се е броят на служителите на жандармерията, която е направила кордон между тях и входа на сградата. 

Процедурата трябваше да започне в 9.30 часа, но беше блокирана още преди да ѝ бъде даден старт заради спречкване между представителите на ДПС. 

От разпространени от привърженици на т.нар. ДПС-Доган кадри се вижда, че един от съпредседателите - Джевдет Чакъров, заедно с депутати, които са изключени вече от парламентарната група, бяха заели местата си пред масата, където трябваше да се приемат заявления, но трима представители на ДПС, лоялни на Делян Пеевски - Станислав Анастасов, Халил Летифов и Цветан Енчев, попречиха на членовете на ЦИК да седнат и да започнат работа. 

Намиращите се пред сградата привърженици на двете групи остават категорични, че именно те трябва първи да подадат документите, като автентични представители на марката "ДПС". 

Валентин Танчев от лоялните на почетния председател Ахмед Доган депутати, заяви:

"Отдавна загубиха подкрепата на избирателите на ДПС. Отдавна загубиха тази ценностна система, която ДПС носи, и сега търсят с всякакви манипулации, схеми, за да откраднат и възможността ДПС да се регистрира на предстоящите избори. И отпред, и вътре ще продължим да пазим постовете, които сме си заели. Ще се регистрираме като Движение за права и свободи".

Отговорът на лоялните на председателя Делян Пеевски дойде от евродепутата Танер Кабилов: 

"Очакваме да излязат с решение. Ние продължаваме да си чакаме реда, като първи - от петък стоим и чакаме знаково това, което е по право - да се регистрираме първи. Ние сме истинските представители на марката "ДПС". Деюре е така, защото имаше Национална конференция. На тази конференция избрахме за председател господин Пеевски. Той е председател на парламентарната група".

Няма напрежение между привържениците на двете групи. Няма и други желаещи да се регистрират в ЦИК, а и няма как да бъдат допуснати в сградата.


По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна