Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Чуй новината! Чуй новината:

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове.

"Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева почти сигурно ще получи позицията понеже Фон дер Лайен иска повече жени, за да има баланс на половете в следващата Комисия", изтъква изданието.

Това няма да бъде нов ресор за страната ни, тъй като Кристалина Георгиева бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в периода 2010-2014 г. във втория мандат на Комисията "Барозу".

По-рано се появиха неофициални информации, че Захариева вероятно ще получи ресор регионално развитие или транспорт.

Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен до дни официално да представи предложението си за структурата и състав на новата Европейска комисия. 
За БНР евродепутатът от ЕНП Радан Кънев прогнозира, че: 

"Предвид много нарушения баланс на половете в ЕК спрямо предишния й състав, моето очакване е, че при номинация на мъж и жена от България, номинацията на Урсула фон дер Лайен ще бъде жена, т.е. в в сряда или четвъртък ще чуем името на Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от българска страна".

До края на седмицата ще бъдат обявени и имената на новите еврокомисари с ресори "Отбрана", "Средиземноморие" и "Жилищната политика", както и на заместник-председателите на ЕК. 

Според политолога и експерт по политическа интеграция на ЕС д-р Иван Начев, сред тях няма да има представител нито на крайната десница: 

"Не, съмнявам се, че ще има заместник-председател на ЕК, който да бъде представител на крайата десница, защото това пак е политическо решение, но това би довело до обстоятелство, в което може вътре в самата ЕК да има несъгласие между членовете. Тук ние говорим и аз работа в екип - няма как да работите с хора, които не споделят вашите разбирания каква трябва да бъде политическата роля на новата ЕК в следващите 5 години".

Подробности ще чуете в рубриката "Евранет Плюс" в предаването "Хоризонт до обед".
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна