Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Снимка: архив

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в центъра на голяма международна конференция, която ще се проведе в Кипър от 26 до 28 септември. 

С над 10% може да се намали брутният вътрешен продукт в региона на Източното Средиземноморие и Близкия изток от повишаване на средната температура дори с 1 градус, а Кипър може да загуби от 5 до 9% от брутния си вътрешен продукт до 2050 г. в резултат на въздействието на климатичните промени. Това посочва професорът от Кипърския институт Теодорос Захариадис, базирайки се на три независими международни проучвания. Най-новите икономически анализи засилват негативните прогнози за много неблагоприятна ситуация, подчертава той.

Екстремните метеорологични явления, които са с нарастваща интензивност и продължителност, все повече показват, че отрицателните ефекти от изменението на климата може да надхвърлят досегашните икономически сценарии, твърди експертът.

Той отбелязва, че политиките, които трябва да бъдат следвани, са свързани с непрекъснат път към декарбонизация, инвестиции, регулаторни решения и икономически стимули за зеления преход. Специално внимание според него трябва да се обърне на защитата на най-уязвимите граждани от тежките последствия от климатичната криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна