Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман на Людмила Калоянова за три поколения емигранти

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане.
Автор е на литературно-критическото изследване, което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Издала е две книги с поезия – "Аnadromous" и "Номад", както и историко-културологичния труд "Между лавъра и кръста". "Американски триптих" е първият ѝ роман. Той беше представен в Созопол, където е родена авторката. Тя емигрира в САЩ през 1990 г.

По думите на издателите, това е роман "за незарасналите в нас рани и възможното или невъзможно изкупление. История за вината и покаянието, за изгубената и намерена идентичност, разказана на фона на съдбата на три поколения емигранти в Америка. Роман, в който търсенето на Черната Мадона – икона, изчезнала преди повече от столетие от малко градче на Черно море – се превръща в проникновен разказ за докосващата сила на любовта и взаимното опрощение".

А проф Людмил Димитров пише за книгата: "Има емигранти, които обичат родината повече от тези, които живеят в нея!" Съждението е отрезвяващ акцент в романа на Людмила Калоянова "Американски триптих", но то може да бъде осмислено като представителен слоган на българската участ след падането на Берлинската стена."

Чуйте повече за "Американски триптих" в репортажен запис от премиерата и интервю с Людмила Калоянова.



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна