Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колоезденето получи безценен подарък за вековния юбилей на Обиколката

Снимка: "Тип-топ прес"

Българското колоездене получи подарък за 100-годишнината на Обиколката на България, неговото най-престижно състезание. Това е второто допълнено издание за историята на надпреварата, а авторът е същият – Иван Нанков, дългогодишен спортен журналист и жив свидетел на солидна част от стартовете.

Заглавието е подвеждащо тривиално – „70 колоездачни обиколки на България. 100 години от Първата 1924-2024“. Едва ли в бъдеще ще се появи по-пълна и подробна книга за описаните събития. Причината: досегашните 2 издания на автора са плод включително на уморително ровене в оредяващи и непълни архиви. Също така представителите на медиите, които присъстват на живо на Обиколката, прогресивно намаляват през последните години и няма кой да обясни - не какво се е случило - но как и защо се е случило така. Погледът отстрани тук не важи, защото всичко в Обиколката е по-разбираемо и кристално ясно, когато си вътре в „желязната колона“. И когато си видял куриозните и скандалните събития, каквото имаше и в последния етап на последното издание.

Снимковият материал е уникален, защото е събиран от различни източници, за да отрази визуално най-важните личности и моменти от събитията. Оформянето на статистиките безспорно е било къртовски труд.

Книгата за 100-годишнината на Обиколката се появи по време 70-ата Обиколка в края на август, а беше представена официално от автора в първия ден на столичния Панаир на книгата. Сред множеството автографи имаше и един, написан виртуално – на покойния колега Владимир Божиков-Перси. Той участва "неофициално" в оформянето на историята, благодарение на своите прецизни дописки за състезанията след 1963 година в някогашния вестник „Народен спорт“ .

Пред шатрата на издателство „Тип-топ прес“ присъстваше и петкратният победител в състезанието, многократен шампион на България и най-успешният ни колоездач за всички времена Ивайло Габровски. Той пожела възраждане на колоезденето и препоръча активно участие и на медиите в този процес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна