Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Мария Кьосева представи книгата си "Гражданскоправен статус на Българската православна църква"

В Големия салон на БАН се състоя представяне на книгата „Гражданскоправен статус на Българската православна църква“ (изд. Фондация „Наследство на Зографската Света Обител“, София 2024) с автор доц. д-р Мария Кьосева, юридически съветник на Св. Синод на БПЦ-БП и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (ПУ).

На събитието присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил, митрополити, членове на Светия Синод на БПЦ, заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, конституционни съдии, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, учени и преподаватели от Юридическия и Богословския факултети на СУ, епископи, архимандрити, игумени, монаси и монахини от различни краища на страната, студенти, докторанти и приятели на авторката. Премиерата се превърна в първо по рода си събитие, предизвикало огромен интерес сред най-различни представители на интелигенцията. Залата трудно побра стотиците гости, дошли на премиерата на този фундаментален за българската юридическа наука труд.

Специален гост на представянето на книгата беше Негово Високопреосвещенство митрополитът на Перистери проф. д-р Григорий Папатомас от Гръцката православна църква, който е съдействал на д-р Мария Кьосева с ценни съвети в началото на нейния научен път.

Представянето, организирано под егидата на Софийската света митрополия, започна с приветствие на Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. В своето поздравително слово Негово Светейшество акцентира върху своето дългогодишно познанство с доц. Кьосева покрай приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил и за нейната неоценима роля в юридическата защита и отстояване интересите на БПЦ.

„Тогава, във времената на злощастния разкол в БПЦ, Неврокопският митрополит Натанаил се беше обърнал към Мария Кьосева за юридическа помощ и съдействие – с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим – за защита на правния статус на БПЦ-БП, както и за законното право на собственост на БПЦ върху завзети от разколниците храмове“, сподели патриарх Даниил.

Той отбеляза, че вече 24 години е свидетел на безкористните, самоотвержени, жертвоготовни трудове на Мария Кьосева за отстояването на интересите на Църквата, за изясняване на юридическия статус и защита на БПЦ, за изграждане на цялостна юридическа стратегия за мястото и ролята й в българския правен свят.

Патриарх Даниил изтъкна, че доц. Кьосева е високоподготвен специалист, доказан експерт по въпросите на църковно-държавните правоотношения. Нейните експертни становища в качеството ѝ на юридически съветник на Светия Синод на БПЦ, които са многочислени, повече от две десетилетия са били винаги от изключителна важност за Църквата.

„Ролята ѝ за юридическото преодоляване на разкола е много голяма, съществена е и ролята ѝ за отстояване на православието като традиционно вероизповедание в България, според духа и буквата на българската Конституция“, каза Негово Светейшество и подчерта, че всичко, което е правила доц. Кьосева през тези 25 години за Църквата, е напълно безвъзмездно.

На премиерата беше прочетен и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев към доц. д-р Мария Кьосева, в който държавният глава поздравява авторката на книгата за нейния солиден научен труд за родната ни Църква и за всеотдайните ѝ усилия да изследва всички страни на отношенията държава-Църква.

Свои впечатления и отзиви за авторката и за книгата споделиха преподавателят по канонично право в Атинския университет Перистерски митрополит проф. д-р Григорий Папатомас (Гръцка православна църква), проф. д-р Янаки Стоилов, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ръководителят на издателството на Зографската света обител (Атон – Света гора) йеромонах Атанасий, деканът на Юридическия факултет на Пловдивския университет и доц. д-р Даниела Дончева.

Модератор на събитието беше богословският редактор на книгата д-р Александър Смочевски, лектор по канонично право в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет.

Перистерският митрополит проф. д-р Григорий Папатомас разказа, че книгата може да бъде разделена на три части: богословска, правно-богословска и собствено юридическа. Те разкриват отношенията между Църква и държава, как Църквата си взаимодейства със заобикалящата я среда и как Църквата защитава своите права спрямо другите вероизповедания. Митрополит Григорий се обърна към българските политици и уверено каза, че Мария Кьосева е спомогнала за добрите взаимоотношения между Църквата и държавата в България и за хармоничното им сътрудничество.

Проф. д-р Янаки Стоилов приветства доц. Кьосева за цялата ѝ академичност като каза, че това е първото по рода си комплексно, монографично изследване на правния статус на БПЦ и че книгата надхвърля границите на правната наука, а самата доц. Кьосева може да бъде пример за последователна вяра и безкористна служба в полза на БПЦ.

Йеромонах Атанасий Зографски определи авторката като задълбочен учен и човек, който живее активно живота на Църквата. Той оцени книгата като полезен наръчник за юристи, които в работата си имат допирни точки с Църквата и за духовни водачи в йерархията на Църквата, които неминуемо в работата си имат взаимоотношения с държавни институции.

Доц. д-р Даниела Дончева подчерта достойнствата на доц. д-р Кьосева като колега и преподавател и представи работата ѝ като правен мост между държавата и Църквата.

В края на премиерата своите искрени благодарности към всички допринесли за изданието изказа доц. д-р Мария Кьосева. Тя изреди всички, които са спомогнали да извърши този изследователски труд и развълнувано се обърна към тях: „Благодаря ви от сърце, поклон за вашите молитви“.

След официалната част всички присъстващи имаха възможност да получат подарък по един екземпляр от книгата с личен автограф от авторката.


По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна