Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 160 работни места с нов инвестиционен проект в Шумен за над 136 млн.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов участва в церемонията по стартиране на приоритетен инвестиционен проект на компанията за алуминиеви валцови и пресови продукти "Алкомет" в Шумен.

Инвестицията на дружеството е над 136 млн. лв. и се предвижда откриване на нови 160 работни места.

След Решение на Министерския съвет дружеството получи сертификат за приоритетния инвестиционен проект "Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Заводът ще бъде разширен и ще бъде инсталирано допълнително технологично оборудване. Целта е производство на нови алуминиеви продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара. Ще се произвеждат нови видове алуминиеви сплави, които се влагат в акумулаторни батерии (за електромобили), а в пресовото производство се разширява продуктовата гама за автомобилопроизводство и алуминиеви профили за соларния сектор.

Министърът на иновациите и растежа подписа Меморандум за разбирателство с дружеството, с който бяха определени параметрите на сътрудничество между държавата и инвеститора за изпълнение на инвестиционния проект. Компанията има успешно реализирани по ЗНИ няколко инвестиционни проекта с издадени сертификати.

"Активно работим за насърчаване на инвестициите и модернизиране на предприятията в страната. Подкрепяме с всички финансови инструменти по линия на Министерството на иновациите и растежа разширяване на производствата накомпаниите", коментира зам.-министър Якимов.


По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна