Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неда Узунколева и Або Славчев:

За книгите, поколенческите различия, света на 90-те години и света на ХХ век

Або Славчев и Неда Узунколева
Снимка: ФС Неда Узунколева

В разгара на софийската Алея на книгата в "Нашият ден" разговаряме с Неда Узунколева, автор на романа "Днес не ми се излиза", носител на Наградата "Южна пролет", както и с Або Славчев, писател, редактор, радиоводещ – за  книгите, поколенческите различия, света на 90-те години, и света на XXI век.

Славчев в автор на книгата "Тука е така", в която описва своето детство през 90-те години. Той е и редакторът на дебютния роман на Узунколева, озаглавен "Днес не ми се излиза".

И за двамата млади автори литературата е път към опознаването, сплав между поколенията, бунт срещу обществените норми.

Узунколева описва тримата герои от своя роман. Те са представители на различни генерации и всеки от тях носи характерен, но непримирим вътрешен глас.

Когато човек е гениален и талантлив, много неща могат да му бъдат простени – това е тема, която вълнува авторката. Узунколева споделя, че писането я кара да се чувства свободна.

Славчев заявява, че редакторската работа по сурови чужди текстове е приятна привилегия. И като автор, и като писател той обича книгите си много, а книгата на Неда му носи специален емоционален заряд. Славчев допълва, че романът "Днес не ми се излиза" вече има и аудиоверсия, прочетена от трима актьори, за да получи всеки от персонажите свой собствен глас.

Авторът обрисува спомен от своето детство и казва: "Да живееш в България през 90-те години е една малка капсула, която е неповторима в историята. Послевкусът от комунизма много трудно се износва."

Например бръснарницата на автогарата в Самоков е времеубежище, заявява Славчев.

Разговорът се пренася върху проблемите на българското образование, което все още е много консервативно. Славчев, който е бил учител в Англия, прави паралел със системата там, която страда от други проблеми, защото се намира в другата крайност.

В ефира на предаването Славчев съобщава, че до края на годината в Ню Йорк ще излезе нов роман, който е написан от него на английски и е посветен именно на английската образователна система.

"Проблемът е, че образованието е много силен инструмент в ръцете на политическите власти, и те го използват като разменна монета.", заявява Славчев и цитира Оскар Уайлд: "Не понасям глупаците, особено онези, които са оглупели в следствие на образованието си."

Узунколева разказва за своята връзка с града и софийските улици, където черпи вдъхновение.

 Чуйте разговора в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна