Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ понижи прогнозите си за глобалното търсене на петрола през 2024 г.

Международна енергийна агенция

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за 2024 г. със 70 000 барела на ден, или с около 7,2%, до 900 000 барела на ден, се посочва в последния ежемесечен петролен доклад на агенцията, предаде Ройтерс.

Базираната в Париж агенция цитира очакваното забавяне на китайското петролно търсене като основен причина за по-слабия растеж на глобалното потребление на "черното злато". МАЕ очаква китайското търсене да нарасне само със 180 000 барела на ден през 2024 г., тъй като по-всеобхватното забавяне на втората по сила световна икономика съвпада с по-голямото навлизане на електрически превозни средства. Агенцията подчерта, че бързият спад на търсенето на петрол през последните месеци се води от Китай, който е намалил своето "потребление на петрол през юли на годишна база за четвърти пореден месец", с 280 000 барела на ден.

"С привидно изчерпване на растежния импулс при търсенето на петрол в Китай и само скромни увеличения или спадове в повечето други страни, настоящите тенденции засилват очакванията ни, че глобалното търсене ще остане на плато  (без съществена промяна) до края на това десетилетие", отбеляза МАЕ.

За 2025 г. агенцията запази без промяна прогнозата си за нарастване на петролното потребление в световен мащаб с 950 000 барела на ден.

Според септемврийския доклад, световният пазар на петрол ще отбележи свръхпредлагане през 2025 г., ако производството на ОПЕК + достигне 540 000 барела на ден, както картелът планира и "ако доброволните съкращения останат в сила".

Нарастващото глобално предлагане на петрол се дължи на по-високия добив извън ОПЕК, каза МАЕ, като агенцията прогнозира ръст на доставките извън ОПЕК от 1,5 милиона барела на ден за тази и следващата година, с по-висок добив от Съединените щати, Гвиана, Канада и Бразилия.

"Тъй като доставките извън ОПЕК + нарастват по-бързо от общото търсене – с изключение на продължително безпокойство относно производството на Либия – ОПЕК + може да очаква значителен излишък", отбеляза МАЕ.

Има големи различия в прогнозите за растеж на петролното търсене през 2024 г. поради различията по отношение на Китай и скоростта на прехода на света към по-чисти горива, отбелязва Ройтерс. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също намали по-рано тази седмица прогнозата си за 2024 г., въпреки че картелът продължава да очаква доста по-високо търсене на петрола от прогнозите на МАЕ.

ОПЕК прогнозира ръст на търсенето на петрол от 2,03 млн. барела на ден през 2024 г. и с 1,74 млн. барела на ден през 2025 г., но намаляването на прогнозите подчертава предизвикателствата, пред които е изправена групата производители при балансирането на пазара.

Междувременно петролните фючърси поскъпват за втора поредна сесия на търговия с оглед на опасенията за петролните доставки заради урагана Франсин, който навлезе в сряда в южната част на Луизиана и това доведе до спиране на офшорните добивни платформи в Мексиканския залив на САЩ, като бяха прекъснати и дейността на рафинериите по крайбрежието. Очаква се обаче ураганът Франсин да отслабен бързо, преминавайки през Луизиана.

Към 14.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се повишават с 1,65% към 71,78 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,73% към 68,47 долара, след като в началото на седмицата бяха достигнати най-ниски ценови нива от ноември 2021 г. насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна