Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа. Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40 къщи в центъра на столицата, за да търсят наследниците и да добави и разшири информацията, която са имали за къщите от библиотеки и архиви.

"Хората се интересуват от историята на София – казва Йордана Николова – тази информация обаче трябва да идва точно от нашия музей, защото ние сме медиатор между науката и обществото. Понякога има и лъжлива информация, която се разпространява като "старо софийски митове и легенди"


Изложбата показва печатницата на Самуел Патак – собственик на фабрика за хартия, инженер Георги Савов, баща на художничката Екатерина Савова и съпруга на Иван Ненов, фамилиите Хаджикоцеви и Хаджиласкови, съградили хотел, в който Кемал Ататюрк е живял, къщата на Павел Бончев, където Евгения Марс се срещала с Иван Вазов, и други.

Снимки: Регионален исторически музей София
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна