Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване в Италия: Венеция е най-невъзпитания град, Падуа – най-възпитан

Венеция.
Снимка: Pixabay

Онлайн компанията за езиково обучение Preply е направила проучване в Италия, в кои градове поведението на хората е грубо и невъзпитано и в кои не.

За проучването са били интервюирани жители на 19 града. Взети са под внимание дванайсет начина на поведение  - от редене на опашка до гледане на видеоклипове на обществени места и говоренето с отворен микрофон на мобилния телефон, ненамаляване скоростта на превозно средство при приближаване на пешеходци, незачитане на личното пространство и др.

Много от тези поведения са свързани с новите технологии, но и със спазването на класическо държание според етикета -  например даването на бакшиш или уважение към обслужващия персонал.

След комбинирането на всички  данни, проучването показва, че  Венеция е най-невъзпитания град в Италия. След него е Катания, останалите са в Северна Италия - Парма, Милано, Бреша, Рим, Генуа, Триест, Торино и южният Таранто, който е на прага между невъзпитаните и възпитаните.

Според същото проучване, десетте най-учтиви италиански града са Падуа, Флоренция, Модена, Верона, Болоня, Месина, Неапол, Бари, Палермо  и Таранто, като 5 от тях са в Южна Италия. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна