Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова пътна блокада заради безводието в Свищовско

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на засегнатите от безводието свищовски села отново излязоха на протест. На два пъти за по половин час те блокираха главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и безводието за хората става все по-сериозно.

Деветият протест срещу безводието днес беше по-малоброен, но хората отново блокираха главния път с искането да бъдат чути от институциите и най-вече от водния оператор и да се подобри водоснабдяването за бедстващите свищовски села Хаджидимитрово, Горна Студена, Морава и Козловец.

Четирите села се водоснабдяват от шахтови кладенци и пресъхващи местни водоизточници. Въпреки въведения драстичен режим, вода до чешмите на хората не стига с дни. Вътрешната водоснабдителна мрежа е компрометирана с големи загуби.

 "Едва тече чешмата. Пералня не може да се пусне. Въобще е пълна трагедия. Институциите си прехвърлят топката. Правят се някакви проекти, които като кран резултат са трагични. Или трябва да правим нови кладенци, но пак ще пилеем вожда, или да намалим загубите. И при двата случая трябва да се инвестират средства", разказаха протестиращи.

В Хаджидимитрово, където е обявено безсрочно бедствено положение, се прави сондаж за нов водоизточник, очаква се да бъде въведен в експлоатация новия довеждащ водопровод. В Горна Студена се чисти каптаж, но, според протестиращите, нищо не се прави, за да се облекчи положението в Козловец и Морава. 

26 села в област Велико Търново и три квартала в Елена са на воден режим, шест села са в безсрочно бедствено положение, заради безводието.

Работи се по довършването на довеждащи водопроводи, отстраняват се аварии, но и това не помага, коментира Росен Трифонов, заместник-управител на водния оператор в областта.

 "Основното е в подмяна на мрежата, но където има силно ограничение на дебитите, ние сме безсилни. Язовир "Александър Стамболийски" да се направи питеен. Тогава ще се решат проблемите и на община Павликени, и на община Сухиндол, и на община Свищов", посочи Трифонов.

Протестите с пътни блокади на свищовските села продължават и в неделя.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна