Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Съдебната палата в Кюстендил
Снимка: kyustendil-os.justice.bg

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала.

Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д.  срещу заповедта на кмета на Общината и срещу решение на областния управител на Кюстендил. В съдебното производство е поискано да бъдат разкрити изборни секции отново в сградата на Основно училище "Иван Вазов“, разположено в квартал "Изток“.

В мотивите си жалбоподателят сочи, че с разкриването на секции в квартала ще се избегне струпването на хора, но според съда това ще доведе до точно обратното. Ромите гласуват в седем секции в други квартали.

Налага се извод, че преценката на кмета на общината за месторазположението на избирателните секции е в рамките на неговата оперативна самостоятелност и няма пречка местонахождението (адресът) на една избирателна секция да бъде променян. Единственото законово изискване е помещението да бъде подходящо, пише в съдебното решение, което е окончателно.

Купуването на гласове в ромския квартал е неизменно, коментират активисти. Технологията и схемите са така усъвършенствани, че разположението на секциите няма значение, добавят те.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени