Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 12-те неделни училища в Чикаго официално беше открита новата учебната година

5
Снимка: Елена Цанева

В САЩ в града с най-компактна българска общност - Чикаго, и в 12-те неделни училища официално беше открита новата учебната година

Близо 1500 българчета във "Ветровития град" ще се учат да четат, пишат и говорят на български, да изучават българска история, литература и традиции.

Най-голямото от неделните български училища в Чикаго наречено "Малко българско училище" тази година вече приближава близо 700 ученици - с 80 повече от преди. За обучението на децата ще се грижат 60 учители и помощник учители, а към двата филиала в края на месеца предстои да бъде открит трети.

Новият филиал ще бъде в Западните предградия на Чикаго. Училището има вече 15 годишна история и създава свои традиции. Една от тях е не само новата учебна година, а и началото на учебните занятия да започват с българския химн.

Близо десет са кръжоците и съставите, които са организирани за децата извън учебната програма.

В първия учебен ден детски състав "Чудесните българчета" приветства ученици, учители и родители със специална програма, а родителският съвет организира също традиционна вече кампания наречена "Роза за българското". Желаещите да се включат в кампанията закупуват рози за първия учебен ден, а приходите се използват за проекти за разнообразяване заниманията на учениците.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна