Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

2
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго
Снимка: Елена Цанева

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ.

Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята. А тя знае как  да го направи. С усещане за правилната посока .

Повече от 260 неделни училища извън границите на България - нейното е най-голямото. Учениците в  т.н. Малко българско училище са повече от 600. Отдавна много хора са й повярвали и са застанали до нея не само, за да й поверят обучението на децата си, а и да помагат с каквото могат.

Така българската общност в Чикаго повярва на мечтата на учителката и директорката Живка Петрова и се обедини, за да закупи училищна сграда, която сега е и училище, и културен, и спортен център, и  просто място на българите в Чикаго.

Живка Петрова тайничко споделя,че най-новата й мечта е да направи Детски музей по американски образец в България, за да могат там децата да правят всичко онова, което не им се разрешава да правят у дома. Не уточнява мястото, нито времето кога ще се случи, но аз вярвам, че щом го е намислила няма как да не стане. Зная дори и това,че няма как да не бъде близо до морето и любимия Бургас, но това е за бъдещето. А сега и тук е настоящето. И за началото на поредната учебна година.

Между право, математика и биология преди десетилетия Петрова избира българска филология. А като момиченце от Бургас  преди това е категорично е заявявала,че иска да стане актриса...

Малко българско училище в Чикаго

"На 6 години си спомням двора на къщата в която живеехме в Бургас. Тогава правехме театрални пиески. Успявах да организирам добре децата от съседната улица, които бяха публика или играеха възложени от мене роли. Тогава си мислех,че искам да стана артистка. Но наблюдавайки тия мои занимания, родителите ми непрекъснато повтаряха, че май ще стана учителка, а не артистка. Но лично аз съм го осъзнала някъде в горните класове на гимназията, когато имах 2 преподавателки на които се възхищавах. Едната беше преподавател по биология, другата по химия. Много различни помежду си въпреки, че бяха приятелки. Едната беше изключително приятелски настроена към учениците, другата беше строга, но справедлива. Знам,че и двете ми бяха пример и не знаех точно на коя исках да приличам, но мисля, че повече приличам на тази, която е приятелски настроена към децата  и към учениците, сподели за БНР Живка Петрова.

Когато тръгна за Америка и какво очакваше от страната на неограничените възможности и защо дойде тук?

"Малкия ли син беше спечелил "Зелена карта" и беше постъпил в Американската армия. Това ми изглеждаше изключително тревожно, непознавайки живота в една страна, знаейки, че тук се воюва повече от обикновено и макар, че със сигурност нищо не можех да помогна, това неспокойствие ни накара да дойдем тук. Не сме имали някакви комерсиални цели или мечти за това как ще "берем парите от дърветата".Това никога не ни е било като цел..."

Живка Петрова

Кое беше това, което не можеше да предвидиш, че ще ти се случи в Америка?

"Не можех да предвидя, че ще останем за толкова дълго време. Не съм си мислила, че това ще продължи цял живот. Но когато и 2- те ти деца са тук, когато внучките са тук се оказва, че това е твоето място. Мисля, че сега имам по-голямо семейство в Щатите отколкото в България."

Кое те накара на всяка цена да се опиташ да закупиш сграда за училището, което вече беше създала?

"Идеята беше на сина ми, който още на 2-та година от училището каза, че при такъв интерес към нашето училище, може би не е лошо да помислим за закупуването на сграда. Бяхме намерили една сграда,която не беше скъпа, само че, когато ни казаха, че ще ни трябват 80 хил. още за ремонт -  това изглеждаше изключително непосилно и се отказахме. 

По-късно намерихме подходящото училище и мога да кажа, че такива неща никога не се случват и не могат да се случат от 1 или 2-ма души, независимо дали тези хора имат пари. Защото сграда може да закупи всеки милионер, обаче душата на тази сграда е общността - в случая това е училището".

За първия учебен ден за децата от неделните училища в САЩ  разказа още Живка Бубалова - Петрова, учителката и директорката на най-голямото училище извън пределите на България - Малко българско училище в Чикаго.


Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Живка Петрова в рубриката "Америка - илюзии и реалности".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени