Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник преди вота: Липса на програми и идеи у партиите, дефицит на лидери

С 20% е паднала избирателната активност в област Перник в периода април 2021 - юни 2024 година. Все по-задълбочаваща се политическа криза, която рефлектира у хората, липса на програми и идеи у партиите, дефицит и на изявени лидери – всичко това влияе на избирателите.

14-ти Пернишки МИР е сред най малките в страната. Мандатите тук са само четири.

Георг Георгиев и Христина Георгиева от ГЕРБ-СДС, Димо Дренчев от "Възраждане" и Бойко Рашков от ПП-ДБ представляваха перничани в двете последни НС. Георг Георгиев и Димо Дренчев отново ще водят партийните листи на ГЕРБ-СДС и "Възраждане" в Перник. Има вариант, както на предходните и на предстоящите избори, Кирил Петков да бъде ракетоносител на Бойко Рашков. Спорът ще бъде за четвъртия мандат.

И ако преди години в Перник се водеха битки кой да влезе в листите, днес драми няма. Процесът е по-скоро в обратна посока. И макар все още да няма пълна яснота около всички листи, почти сигурно е, че голяма част от водачите и кандидатите в тях ще бъдат почти същите както и на предишните и на по-предишните избори. Перник е регионът, в който Бойко Борисов редовно печели най-високия си резултат в страната. Индикации за промяна към момента няма. Прогнозите на перничани са за резултати близки до предишните. И ако преди тези избори има някаква интрига, то тя е свързана със случващото се в БСП и ДПС, които на поредицата избори през последните три години, тук в Перник, имаха посредствени резултати. Как вътрешните сътресения в двете традиционни партии ще се отразят на резултата им и задълбочават ли те кризата или тече оздравителен процес в политическата ни система? Какви са очакванията на перничани от новите избори?

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна