Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23

Ограждения върху залети площи по бреговете на река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Жертвите от катастрофални наводнения в Източна Европа са най-малко 23, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия, Румъния и Италия. На места ситуацията започва да се нормализира, но в много райони все още отчитат повишаване нивото на водите.
Доброволци и аварийно-спасителни екипи работиха цяла нощ, за да укрепят полския град Вроцлав след като равнището на река Одер се покачи с метър и половина. 
Обстановката остава критична и в Унгария, където властите изпуснаха язовир по поречието на река Лайта в северозападните части на страната. В столицата Будапеща нивото на Дунав все още се очаква да достигне или леко да надхвърли отметката от 8,5 м.

Пожарникар се удави в придошли води след обилните дъждове в южната италианска област Пулия. Автомобилът на огнебореца бил отнесен от вълна в района на град Сан Северо.

Проливни валежи имаше и в други области на Италия като Тоскана и Емилия-Романя. Няколко реки излязоха от коритата си.

Австрия обяви, че увеличава средствата във Фонда за катастрофи и бедствия и улеснява процедурата по отпускане на обезщетения. 

"Ще увеличим фонда за бедствия на общо един милиард евро. Това означава, че повече пари ще бъдат отпуснати на засегнатите домакинства, компании и за възстановяване на повредената инфраструктура", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Ситуацията в страната започна да се нормализира като бяха възобновени влаковите превози и заработи пълноценно градския транспорт в столицата Виена. 

Същевременно източният германски град Дрезден се готви за възможни наводнения на фона на придошлите води. Нивото на река Елба достигна отметката от 6 м, което накара властите да обявят предпоследна степен на тревога.

Това означава, че има опасност от наводнения за застроените площи, големите пътни артерии и трасетата за движение на влакове.

Измервателната станция в Шона на границата с Чехия показа, че тази сутрин нивото на Елба е достигнало 6,56 м. Очаква се покачването на водите да продължи през целия ден и през нощта да започне да спада.

Властите не смятат, че речното ниво ще достигне отметката от 7 м, което би довело до обявяването на тревога от най-висока степен.

В Чехия придошлите води като цяло леко се оттеглят, но речните нива в някои части на Южна Бохемия все още се покачват.
У нас:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени