Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелска дивизия е предислоцирана към границата с Ливан

Снимка: БТА

98-ма дивизия на израелската армия се е предислоцирала от Газа в северната част на Израел към границата с Ливан, съобщи Би Би Си на фона на новата  вълна от експлозии на комуникационни устройства в ливанската столица Бейрут и други места.

Би Би Си се позовава на свой източник, който пояснява, че 98-ма дивизия доскоро се е сражавала в ивицата Газа. На север Израел досега разполагаше с една дивизия, което означава, че този ход значително ще увеличи армейските сили по северната граница с Ливан. Именно северната граница на Израел с Ливан е мястото, където се отиграва конфликта с ливанската шиитска радикална организация "Хизбула" от октомври миналата година.

Около 60 000 израелци са били разселени в региона поради размяна на огън с „Хизбула“, ето защо тази седмица правителството на Израел превърна завръщането им в основна военна цел. Информацията за предислоциране на войски потвърждава казаното по-рано от министъра на отбраната Йоав Галант, че страната му "започва нова фаза във войната" и че "центърът на тежестта се измества на север чрез отклоняването на ресурси и сили".

Междувременно посланикът на Саудитска Арабия в Лондон коментира, че Близкият изток не е бил толкова близо до регионална война от 70-те години на миналия век. Принц Халид бин Бандар ал Сауд предупреди, че ситуацията все повече се влошава и е крайно време да се положат нови усилия за спиране на боевете.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени