Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как баща от Пловдив преобразява детските площадки в квартала

| обновено на 19.09.24 в 10:10
Снимка: Ани Петрова

Днес ще ви запознаем с човек, който олицетворява истинското значение на гражданския дълг. Без да очаква помощ от институциите или някакви награди, той поема инициативата и чрез своите действия дава пример на децата си какво означава да се грижим за общото благо. Този човек е Даниел Цавков от Пловдив. Неговият основен стремеж е да покаже на децата си, че всяко малко действие, което е в полза на обществото, води към по-добър свят.

През последните две години, кварталът, в който Даниел живее, район "Централен" в Пловдив, претърпява редица ремонти. Улиците, тротоарите, парковете и детските площадки са обновени, но след края на ремонтите остава един проблем – мръсотията. Много от площадките за игра са останали силно запрашени, а с времето се натрупват и листа, което затруднява децата да ги ползват.

Даниел, баща на две деца – едното на 11 години, а другото на 4 – вижда проблема и решава да не стои безучастен. Той си купува инструменти за почистване и започва сам да поддържа детските площадки в квартала. Благодарение на неговата доброволна работа, децата отново могат да се радват на чисти и безопасни пространства за игра.

„Всичко започна с нуждата децата да имат къде да играят“, споделя той в ефира на "Нашият ден". "Когато започнах да почиствам, веднага забелязах как децата се върнаха на площадките. Много хора дори си мислеха, че това е работа на общината. Но когато разбраха, че го прави един от нас, един родител, бяха изключително щастливи."

Неговите усилия обаче не спират дотук. За Даниел е важно не само да почисти, но и да даде урок на бъдещите поколения. "Всичко започва от начина, по който аз се държа и отнасям към света", казва той. "Опитвам се да направя така, че никой да не трябва да минава след мен и да поправя това, което съм оставил."

С този пример Данел Цавков не само прави квартала си по-добро място за живеене, но и вдъхновява околните да последват неговия пример. Без да чака благодарности или награди, той показва как всяко малко действие може да допринесе за по-добър свят, като ни учи на отговорност, ангажираност и грижа за общото благо.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени