Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от архипелага – Streymoy, се превърна в мой вдъхновяващ дом за две седмици", разказа в "Артефир" тя.

По време на гостуването си там Дикова работи върху завършването на третата си стихосбирка и първия си роман. Общува с хората, изучава словесната традиция и митология на островите, които са дълбоко свързани с океана и суровата природа.Авторката допълва, че овцете, китовете, тюлените и птиците на Фарьорските острови имат важна роля както във фолклора, така и в съвременния живот на местните жители.

Резиденцията, която се помещава в сградата на старото селско училище е място и за изложби, концерти и литературни изяви, в които участват автори от цял свят.

Миглена Миланова е гостувала в резиденцията по покана на Ранва Холм Мортенсен, фарьорска поетеса и художничка– става ясно от разговора на Димитрина Кюркчиева с Миглена Дикова-Миланова в "Артефир".

Чуйте звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени