Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Богомилов: Директорът е човекът, който дава посоката за развитието на едно училище

Снимка: Венета Гаврилова

На 17 септември, втория (не)учебен ден за софийските училища, разговаряхме с един нов млад директор на столично основно училище.

Росен Богомилов е завършил история и география във Великотърновския университет и магистратура по образователен мениджмънт, работи като учител и заместник-директор на 106 ОУ "Григорий Цамблак", а от началото на годината с конкурс е назначен за директор на 100 ОУ "Найден Геров".

В края на един доста напрегнат поради изненадващо обявения в последния момент за неучебен денразговорът естествено започва с това как са се справили със ситуацията в училището. Високият професионализъм и мобилизацията на екипа и родителите осмислят деня на децата. Остава обаче темата за необмислените импровизации и политическите вмешателства в образованието, на каквито бяхме свидетели и през изминалото лято.

"Училището е институцията, която създава бъдещето и там се пипа внимателно… За огромно съжаление политическата ситуация, в която живеем, е такава, че най-лесно могат да манипулират обществото през децата и за огромно съжаление, въпреки че училището е деполитизирана институция, политиците непрекъснато си играят на гърба на българския учител, на българското дете, на родителя, на идеята за образование. И всъщност техните политически заигравки с различни теми, които естествено възбуждат от една страна недоволство, от друга страна одобрение, настройват обществото и ни пречат на нас да си вършим качествено работата.", казва Богомилов.

Що се отнася до решението да поеме отговорността на директорския пост при съществуващите проблеми в образованието той споделя: "Преди да минеш процедурния етап… аз смятам, че трябва да си осъзнал, да си минал през всички стъпки в системата, да си видял всичките ѝ страни – и лошите, и хубавите и да си осъзнал този избор, защото това е важен избор… Директорът е човекът, който създава и дава посоката за развитието на едно училище, той е човекът, който търси възможности и за екипа си, и за учениците, и за родителите, ако щете дори за цялото общество. Директорът е този, който създава визията заедно със своя екип, разбира се, но той носи отговорността."

По-нататък младият директор разказва за промяната в училището за месеците, в които е начело на екипа, и с благодарност споменава професионализма и отдадеността на педагозите и съдействието на родителите. Това, разбира се, не става без усилия, спорове и търсене на компромиси.

"Мога да кажа гордо, че в училището днес виждам усмивки, виждам едни щастливи деца, виждам едни щастливи учители, виждам едни щастливи родители. Една щастлива общност, която заслужава най-доброто."

Чуйте емоционалния разказ на Росен Богомилов, директор на 100 ОУ "Найден Геров" в София.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени