Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас – в първите броеве на списанията "Мост" и "Нава", на "Литературен вестник". От Америка продължава да сътрудничи на "Литературен форум", "Век 21", "Култура", "Демокрация" и др. И продължава да пише. Васил Славов има няколко поетични и белетристични книги, сред които "Фургоните на Адамсбърг", "Записки на Препарирания", "Бич божи", "Американа", "Звяр", "Следверие", "Ням". Миналата година излезе и автобиографичният му роман "Строфи на кръвта".

Най-новата му стихосбирка се нарича "Ахав", алюзия за "Моби Дик" на Мелвил, богато илюстрирана от проф. Станислав Памукчиев.

Румен Леонидов  и Васил Славов
За нея Румен Леонидов пише в предговора: "В издирването на себе си Славов се преоткри като "Ням", в онемяването от несъгласията си, но сега излиза с цялата си мощ на повърхността на космическия океан с виденията си в Ахав. Тук биваме облъхнати от светлоструйна драматична изповедност, от изобилието на словоцветието, застиваме в размисъл пред гибелната съдбовност на безподобната му лирика. И в тази книга авторът е строг към обострената си чувствителност, преминал през дългия, кръстов път на приношението и опрощението, за да застане до най-надарените поети на своето поколение, но с неподражаем силует, с различен, магнетичен профил и с респектираща модерна душевност. Той осъзнава това. За нас остава да проумеем поетическото му познание. И да се доверим на смисъла и надсмислите на мъжествената му поезия."

Васил Славов е носител на престижни литературни отличия. Представял е стихотворения на английски в САЩ и Великобритания – "Poetry Magazine", "Decanto" и др. Живее в Питсбърг, Пенсилвания. Син е на писателя Атанас Славов, а майка му Елисавета Арнаудова е оркестрант в Софийската филхармония.

Тази есен на Алея на книгата в София той даваше автографи по повод новата си книга. Срещнахме се обаче малко преди това в Созопол. Чуйте разговора за стихосбирката му "Ахав", чиято премиера предстои през октомври в София.

Снимки: ФС на Васил Славов
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна