Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Илиев: Политическото разделение ще рефлектира като обществено в урните

| Интервю
Ивайло Илиев

Агиткаджийството по дребни теми ни е завладяло и тази поляризация ще се излее в урните. Политическото разделение ще рефлектира като обществено, коментира политологът Ивайло Илиев в интервю пред БНР.

"Ние няма как да очакваме тези избори да оздравят тези системи, за да имаме доверие като граждани. Кой е основния въпрос, на който с гласа си да дадем отговор на тези избори?

Основният въпрос според мен, защо отидохме на тези избори, се замете във времето. Някой да говори в момента за Шенген, еврозона, ПВУ, за регулатори? Има ли нещо освен Пеевски, Пеевски и обидите", коментира политологът.

За драмите в ДПС и разцеплението в партията и на електората, той смята, че един плакат със снимка на Ахмед Доган и номера на бюлетина може да е достатъчен, за да си върне избирателите, непроследили скандала.

"Няма съмнение, че инерцията от процесите отиде при Пеевски, но това не е спринт, а маратон и е важно до отчитането на протоколите. Инерцията е в негова полза и в цялостното изтощение, по скоро те успяха да излязат на преден план и да оберат позитивите", допълни той.

Според Илиев изборната битка ще се реши с активното участие на местната власт – партийните кметове.

За кризата в БСП Ивайло Илиев прогнозира, че партийният разпад е аналогичен с новото начало, но няма как да се случи с тези партийни отломки на преходи и тази комунистическа линия, която се прокарва.

"Младите хора на запад са доста по леви и обосновано ляво, защото имат адекватно представителство, което има политики за младите хора", аргументира се той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна