Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Снимка: Ройтерс

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен съд, заради което беше спряно делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание процедурния правилник на СЕС, ВАС отправи с преюдициалното си искане делото да се разглежда по реда на бързото производство.

Административното дело пред ВАС беше образувано пред ВАС по жалба на Андрей Гюров срещу решение от 16 юли на Управителния съвет на БНБ, с което са установени основания за предсрочното му освобождаване от длъжността подуправител, ръководител на управление "Емисионно" в БНБ.

Върховният административен съд (ВАС) спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да отправи осем въпроса до съда на Европейския съд, свързани с критериите, според Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и на местното законодателство, за освобождаване на членове на управителните органи на националните банки.

ВАС трябва да види дали те съответстват на основанията, с които беше освободен самият Гюров.

Едновременно с преюдициалното запитване, Върховният административен съд отправи и искане делото да се разглежда по реда на бързото производство.

От прессъобщението на съда не става ясно дали Съдът в Люксембург го е уважил.

До отстраняването на Андрей Гюров се стигна след като Антикорупционната комисия обяви, че в началото на мандата си е бил в конфликт на интереси, тъй като е бил в управата на дружество с ограничена отговорност и на неправителствена организация. Той обжалва както решението на Антикорупционната комисия, така и освобождаването си от Управителния съвет на Централната банка.

В момента Гюров е в неплатен отпуск.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна