Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Християн Мицкоски
Снимка: vlada.mk

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението на вицепремиера на РСМ Александър Николоски, че българите НЕ са цивилизовани и че нямаме обща история, трябва да доведат до оставка.

Попитан за коментар на думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че за изявления като тези на вицепремиера в правителството на РСМ Александър Николоски трябва да следва оставка, Мицкоски посочи, че Николоски вече е отговорил и че Северна Македония "не трябва да попада в капана на предизборната кампания и реториката, която е част от предизборната кампания в България".

"Съжалявам, че поради липса на сериозна визия, стратегия и проекти главна тема в България искат да бъде (Северна) Македония и македонският въпрос. Пожелавам им успешна кампания и след седми път накрая да изберат стабилно и политическо правителство, с което ние, като македонци, да изградим добросъседски и истински отношения. Това се очаква от добрите съседи и затова съществува Договорът за добросъседство", каза Мицкоски, който в Щип присъства на началото на ремонтни дейности на улица.

В отговор на въпрос за резултатите от посещението му в Брюксел, Мицкоски отново повтори тезата си, че няма да позволи билатерализиране на преговорния процес на Северна Македония.

"Френското предложение е предложение, не е договор. В Договора за приятелство и добросъседство (с България) е посочено, че нашият източен съсед ще ни подкрепя в евроинтеграционния процес и няма да ни спира. Политиката трябва да се води на базата принципи и ценностите на критериите от Копенхаген, а не на базата на  двустранни спорове, обструкции, национализми и въпроси, свързани с идентичността. Това казах в Брюксел", заяви Мицкоски.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна