Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Георги Димов
Снимка: БГНЕС

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за доставките на оборудването. 

Димов свика извънреден брифинг, след като по-рано евродепутатът Радан Кънев и депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров сигнализираха, че заради липсата на прозрачност може да се стигне до загуба на 63 милиона евро и да има нова пречка към пълноправното приемане на България в Шенген и по сухопътни граници. 

Директорът на "Митниците" обясни, че след като е обжалвана обществената поръчка, Върховният административен съд е излязъл със становище тя да бъде прекратена. На въпрос на БНР защо е преминато към пряко договаряне и подобен подход одобрен ли е от Европейската комисия, Димов заяви:

"Директорът на Агенция "Митници" не е в хипотеза да отговори на този въпрос и да смята какво си мислят в ЕК. Директорът на Агенция "Митници" твърди и уверява обществото, че във всеки един етап от реализацията на тази процедура ЕК е запозната".

На въпрос застрашено ли е присъединяването ни към Шенген, Димов отговори:

"Категорично парите няма да бъдат загубени, категорично заявявам, че проектът ще бъде завършен във вида и начина, в който ЕК и Агенция "Митници" си представят, че трябва да бъде реализиран".

Георги Димов отказа също да отговори на въпроси, свързани с бизнеса му преди преминаването на публична позиция, въпреки че има медийни публикации, които го свързват с Евелин Банев - Брендо. 

Относно пейджърите, които се взривиха в Ливан, Димов потвърди вече известната информация, че Агенция "Митници" не е засичала преминаването на подобни устройства през страната ни.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна