Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна среща на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" заради кризата с Ливан

Британският външен министър Дейвид Лами свика комитета "Кобра"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами председателства спешна среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра" за обсъждане на кризата в Ливан.

Срещата е била свикана, за да се гарантира, че Обединеното кралство е подготвено за всяка ескалация, която може да наложи евакуацията на пребиваващите в Ливан британци, съобщи Скай нюз, позовавайки се на правителствен източник.

Дейвид Лами и други министри са разговаряли тази сутрин след взривяването на комуникационни устройства на "Хизбула", за което групировката  обвини Израел, последвано от масирани израелски въздушни удари.

Британските военните бяха поставени в готовност още през лятото за спешна евакуация на британски граждани от Ливан, когато по-рано напрежението между Израел и "Хизбула" ескалира. Два кораба вече са в района и готови за действия. Допълнителни войски бяха разположени в база на Кралските военновъздушни сили на остров Кипър, за да помогнат при всяка евакуация.

Това ниво на готовност беше леко смекчено през последните седмици, тъй като се смяташе, че заплахата от незабавна ескалация е отминала.

Правителственият източник сега е посочил, че най-вероятно готовността на военните отново ще бъде повишена след последните събития. Източникът е допълнил, че това е просто разумно планиране и не става дума за "неизбежна евакуационна операция".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна