Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Газдов подреди постоянна изложба в галерия "Жорж Папазов" в Ямбол

Професор Иван Газдов
Снимка: Даниела Костова

Постоянна изложба в обновената галерия "Жорж Папазов“ подреди проф. Иван Газдов. В експозицията са включени  69 творби, върху които художникът работи в периода 1965 - 2008 г.
Професор Газдов дарява творбите на родния си град през 2010 година, но заради големия ремонт те бяха изнесени от галерията. Сега в залата отново са подредени плакати, сериграфии, офорти, илюстрации с туш, рисунки. Представени са творби от циклите "Гротески“, "Кавъркласик“, "Нещо е излишно, нещо не достига“, "Игра на силуети“,  уточнява авторът:
"Понеже работата ми се оформи извън Ямбол, но няма никакво значение. Ямбол остана в моята глава като един център практически на целия ми живот. Затова реших да направя едно дарение, което да обобщи работата ми – така че това е една извадка -  множеството неща, към които съм се стремил и съм имал възможност да работя."
Иван Газдов определя като свой почерк графикатурата, а първата творба от този стил се ражда не в Ямбол, а в малко ателие в село Медвен през 1987 година:
"Това са едни натрупвания у мен, които са се появили, предполагам полека, внимателно и бавно, с моята работа по графичен дизайн. От 1970 до 1976 г. работих в първия Център за графичен дизайн в България“, пояснява художникът .
Посетителите на изложбата могат да надзърнат и в личния свят на проф. Иван Газдов. Показани са снимки от детството му, фотоси с Радой Ралин, с приятели художници, от откриване на изложби и много други.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна