Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ларнака е домакин на среща на енергийни министри от ЕС

Снимка: архив

Засилването на ролята на Средиземноморието като източник на зелена енергия за Европа и съседните страни е във фокуса на провеждащата се днес в кипърския крайбрежен град Ларнака среща на върха на министрите на енергетиката от 9-те средиземноморски държави членки на ЕС. Кипър е ротационен председател на т. нар. "Група MED9" през тази година.

Целта на срещата е задълбочаване на енергийното сътрудничество между 9-те средиземноморски страни, специално в областта на възобновяемите източници, и изготвянето на обща пътна карта за енергийния преход в региона, заяви кипърският енергиен министър Георгиос Папанастасиу.

Превръщането на Средиземноморието в център за трансфер на зелена енергия между европейски и трети страни е една от основните теми на дискусиите днес. Инициативата ще помогне за постигането на енергийните цели на ЕС, ще гарантира енергийната сигурност, икономическото развитие, мира и стабилността в региона, каза Папанастасиу.

Министрите ще обсъдят и взаимодействието между страните им при лицензирането на трансгранични инфраструктурни проекти за възобновяема енергия, за да се ускори изпълнението им.

Акцент се поставя и върху създаването на политическа рамка за развитието на офшорни технологии, включително вятърни турбини, плаващи фотоволтаици и вълнова енергия.

Тези основни ангажименти ще бъдат включени в съвместната декларация, с която ще завърши срещата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени