Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Постижима е климатичната цел за утрояване на глобалната възобновяема енергия до 2030 г.

Международна агенция по енергетика (МАЕ, IEA)

Целта за утрояване на глобалния възобновяем енергиен капацитет до 2030 г. и намаляване на използването на изкопаеми горива е постижима, но ще изисква огромен натиск за премахване на пречки като издаване на разрешителни и мрежови връзки, посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ) в публикуван във вторник доклад, цитиран от агенция Ройтерс.

Докладът идва в момент, когато редица правителствени и бизнес лидери се събират за седмицата на климата в Ню Йорк, за да се опитат да стимулират действия срещу изменението на климата.

Почти 200 държави на срещата на високо равнище за климата COP 28 в Дубай миналата година се съгласиха да постигнат нетни нулеви емисии от енергийния сектор до 2050 г. и обещаха да утроят капацитета за възобновяема енергия като вятърна и слънчева.

МАЕ каза, че целта за възобновяема енергия "е постижима благодарение на благоприятната икономика, богатия производствен потенциал и силните политики", но в същото време отбеляза, че повече възобновяем капацитет сам по себе си няма да намали използването на изкопаеми горива и да намали разходите за потребителите.

"За да се отключат пълните ползи от целта за утрояване, страните трябва да направят съгласуван тласък за изграждане и модернизиране на електрическа мрежа от 25 милиона километра до 2030 г. Светът също ще се нуждае от 1500 гигавата (GW) капацитет за съхранение на енергия (батерии) до 2030 г. - 15-кратно увеличение спрямо днешното ниво", се посочва в доклада на МАЕ".

На срещата COP 28 участниците също така обещаха да удвоят мерките за енергийна ефективност, за да помогнат за ограничаване на потреблението на енергия, но тази цел ще изисква от правителствата да превърнат ефективността в много по-голям политически приоритет, отбелязва Ройтерс.

Държавите трябва да включат целите за възобновяема енергия и енергийна ефективност в националните си планове, за да постигнат целите, определени в Парижкото споразумение за климата, каза МАЕ.

Ройтерс обаче напомня, че през миналата година емисиите от световния енергиен сектор достигнаха рекордно високо ниво.

"По-нататъшното международно сътрудничество е от жизненоважно значение за осигуряване на подходящи за целта мрежи, достатъчно съхранение на енергия и по-бърза електрификация, които са неразделна част от прехода към чиста енергия бързо и сигурно", каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Утрояването на капацитета за възобновяема енергия и удвояването на мерките за енергийна ефективност за намаляване на потреблението на енергия могат да намалят глобалните емисии на парникови газове с 10 милиарда метрични тона до края на десетилетието в сравнение с очакваното, се казва още в доклада.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени