Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абърдийн ще приеме новата държавна енергийна компания на Великобритания

Едуард Милибанд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Обединеното кралство потвърди, че шотландският град Абърдийн ще бъде дом на новата голяма държавна енергийна компания Great British Energy.

Министър-председателят Киър Стармър лично оповести това по време на конгреса на управляващата Лейбъристка партия в Ливърпул. Компанията ще бъде базирана в покрайнините на Абърдийн.

Great British Energy няма да доставя енергия по домовете, но ще помогне за финансиране на нови и съществуващи чисти технологии, както и малки и средни проекти за възобновяема енергия. Правителството беше критикувано по-рано за забавяне на решението къде ще бъде централата на енергийната компания. Стармър заяви пред делегатите на конгреса, че тя ще бъде ръководена от "таланта и уменията на трудовите хора в Гранитния град", както е известен още Абърдийн. Градът е известен също и като "нефтената и газовата столица" на Обединеното кралство.

Great British Energy беше едно от ключовите предизборни обещания на лейбъристите и още от началото плановете бяха компанията да бъде базирана в Шотландия. Министърът на енергийната сигурност Ед Милибанд каза, че компанията ще помогне "за превръщането на Великобритания в суперсила с чиста енергия, с напълно декарбонизирана енергийна система до 2030 година".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени