Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентен брой цивилни жертви на израелските атаки

Ливан вече е във война, заяви здравният министър

Половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел

Спасители стоят върху развалините на сграда, разрушена при израелски въздушен удар в южното село Акбиех, Ливан, 24 септември 2024 г.
Снимка: АП/БТА

„Ливан вече е във война", заяви министърът на здравеопазването на страната в интервю за Скай нюз, като оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел. 
В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово изселване“. Той отбеляза, че повече от 700 души са били убити при последните израелски атаки и броят на разселените жители се оценява на близо 500 000. 
Д-р Абиад добави: „Вече сме във война – това не е просто ескалация на конфликта, ние вече сме във война. Ако Израел използва тези много големи и мощни бомби, за да атакува цивилни райони, както прави досега, тогава да, бройките на убитите и разселените могат да достигнат катастрофални нива, дори по-катастрофални от това, което виждаме сега.“ 
В сряда Израел съобщи, че от „Хизбула“ са изстреляли ракета към Тел Авив за първи път. Израелските сили заявиха, че военните им операции са насочени срещу оръжейни складове, бойци и командири на „Хизбула“, като твърдят, че екстремистите се крият в жилищни райони и използват ливанци като „живи щитове“. 
Д-р Абиад обаче каза, че има "безпрецедентен брой цивилни жертви" при атаките на Израел срещу Ливан, с близо 5000 ранени, включително жени, деца и голям брой социални работници. 
Фирас Абиад предупреди, че ливанската здравна система може да рухне, ако атаките продължат. Попитан от какво се нуждаят ливанските здравни заведения и болници в момента, той отговори: „Прекратяване на огъня и то от Газа до Ливан.“ Той добави, че международната общност има "задължение" да засили натиска върху Израел да "спре това, което прави" и да настоява за прекратяване на огъня.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени