Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След ветото: Депутатите отново обсъждат промените в Закона за адвокатурата

Снимка: БТА

Депутатите включиха нови точки в дневния ред на заседанието днес. Те ще обсъдят повторно промените в Закона за адвокатурата, които бяха върнати с вето от президента Румен Радев. 

Ще разгледат и актуализираната Пътна карта за климатична неутралност, както и проекта на решение, което предвижда придобиване от държавата на дълготрайни активи на "Мини Марица Изток". Промените бяха одобрени вчера на извънредно заседание на енергийната комисия. Коментари за предложенията направиха Искра Михайлова от "Възраждане" и Борислав Гуцанов от БСП. 

"Вътре в тази карта, която Народното събрание, ви припомням при предходното му разпускане, гласува вече в какъв вид да бъде изпратена към Европейската комисия. В момента тези текстове са възвърнати такива, въпреки че Народното събрание с абсолютен консенсус беше приел да бъдат махнати. Това не е начина да работи едно отговорно Народно събрание на една държава", коментира Искра Михайлова от "Възраждане".

"Тя коалицията ви е наред, вие какво се карате, какво се правите и за какво ходим на избори постоянно. ПП-ДБ са с ГЕРБ, с ДПС са се прегърнали и какво тогава ми говорите за предизборни кампании. И още нещо, а вие докога ще правите и ще вършите национални предателства. В последния възможен работен ден за пореден път предавате интересите на Република България, наистина това е безсрамно", заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Въпреки несъгласието, с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и част от нечленуващите в парламентарни групи, двете спорни точки бяха включени в програмата. Народните представители решиха да удължат работното си време до изчерпване на целия дневен ред.

Те започнаха и дебата по внесените за първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорни са два от тях -  ИТН предвиждат пълна забрана за смяната на пола на лица под 18 години, а едно от предложенията на ПП-ДБ допуска такава възможност след медицинска препоръка, когато има "сериозна опасност за живота или здравето на децата".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна