Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 2% след информации, че Саудитска Арабия може да повиши производството

Петролните фючърси поевтиняват с около и над 2%, след като "Файненшъл таймс" цитира източници, според които Саудитска Арабия е готова да се откаже от неофициалната си цел за цени от 100 долара за барел, тъй като възнамерява да увеличи производството си на суров петрол, което сякаш е знак, кралството се е примирило с период на по-ниски цени на петрола.

Най-големият износител на петрол в света и седем други членове на групата производители на ОПЕК + трябваше да започнат постепенно да отменят дългогодишните съкращения на производството от началото на октомври. Но двумесечното забавяне предизвика спекулации дали групата някога ще успее да увеличи производството, тъй като цената на суровия петрол Брент, международният еталон, за кратко падна под $70 за барел по-рано този месец до най-ниското си ниво от декември 2021 г.

Въпреки това официалните власти в Саудитска Арабия са решени да започнат да връщат (да повишат) производството, както е планирано на 1-ви декември, дори ако това доведе до продължителен период на по-ниски цени на черното злато, посочиха източниците на финансовото издание.

След тази непотвърдена информация петролните фючърси поевтиняха първоначално с цели 3%, след което спада се ограничи в рамките на около 2%. Към 11.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент и тези на американския лек суров петрол WTI поевтиняха рязко с малко над 2%, съответно към нива от 71,85 и към 68,20 долара за барел.

Междувременно ООН съобщи, че представители на съперничещите източна и западна администрация на Либия са постигнали сделка, която проправя пътя към частично връщане на производството на суров петрол. Съперничещите фракции в Либия се споразумяха за процес за назначаване на управител на централната банка, което може да облекчи кризата с приходите от петрол и да възстанови износа.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Продължават и опасенията, свързани с петролното търсенето, особено в Китай, въпреки неотдавнашните мерки на Пеки в областта на паричната и лихвена политика, предназначени да стимулират икономическата активност в най-големия потребител на петрол в света.

Поевтиняването на петрола обаче изглежда ограничено от оповестените вчера данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), които показаха, че запасите от американските складови запаси на суров петрол са спаднали с 4,5 милиона барела през миналата седмица, надхвърляйки очакваното по-скромно намаление с 1,4 милиона барела.

Рискът от прекъсване на доставките в Близкия изток на фона на ескалиращото насилие в региона също оказва известна подкрепа за цените на петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна