Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Френският институт е партньор на първото международно изложение за съвременно изкуство в България - „Sofia Art Fair“

За първи път в България престижно изложение за съвременно изкуство ще представи галерии и художници от България и Европа.

От 03 до 06 октомври 2024 г. България за първи път ще стане домакин на престижно международно изложение за съвременно изкуство. „Sofia Art Fair“ ще се проведе в иновационен форум  „Джон Атанасов“ в София Тех Парк и ще обедини художници, галерии, колекционери, представители на бизнеса от различни страни и международната професионална общност. Заедно с изложбите на SAF 2024, всички посетители ще могат да се насладят на динамична съпътстваща програма с вдъхновяващи лекции, гост-лектори и дискусии по ключови теми, които оформят съвременната арт сцена.

Официален институционален партньор на Sofia Art Fair 2024 е Френският институт в България. Мисията му, от основаването си до сега, е да съхранява и разпространява ценностите и културния обмен между България и Франция.

Френският институт в България ще вземе участие в богатата програма на първото международно изложение за съвременно изкуство в България - “Sofia Art Fair”  с трима изтъкнати лектори: Ху Ханру, Марион Васьор Ралюи и Лор Мартен-Пуле.

Ху Ханру, международно признат арт критик и куратор, притежава бакалавърска и магистърска степен от Централната академия за изящни изкуства (CAFA) в Пекин. Неговата лекция, „Сблъсък с популизма в днешните арт институции“, ще разгледа предизвикателствата пред културните институции днес. Марион Васьор Ралюи, утвърдена кураторка, която в момента работи в Музея за съвременно изкуство (CAPC) в Бордо, ще представи лекция на тема „От независими пространства към музейни институции: Модели на съпротива.“ Лор Мартен-Пуле, арт агент и куратор, президент на проекта „Опаковането на Триумфалната арка“ (2021) на Кристо и Жан-Клод, ще изнесе лекция на тема „Значимостта на проектите на Кристо в Париж“. Тя ще разгледа наследството на „Желязната завеса“ (1962), „Опакованият Пон Ньоф“ (1975-1985) и „Опакованата Триумфална арка“ (1961-2021).

Първото международно изложение за съвременно изкуство в България очаква всички, които искат да се насладят на селектирани произведения на визуалното изкуство, да научат нови неща  или  да закупят творби с колекционерска и инвестиционна стойност. Изкуството е значимо! Това гласи слоганът на Sofia Art Fair.

Входът за лица под 18 г., както и за хора в неравностойно положение, е безплатен. Билети за изложението могат да бъдат закупени през платформата на EpayGo и в касите на EasyPay, а всеки ден програмата предоставя различно съдържание. Можете да изберете еднодневен, двудневен или тридневен билет.

Sofia Art Fair е съфинансиран от „Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Част е от Културния календар на Столична община 2024, реализира се и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и с подкрепата на Посолството на Република Франция / Френски институт в България.

Основни партньори на събитието са Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Art and Culture Today, Sofia Tech Park

Институционални партньори: Столична община, Министерство на културата, Министерство на туризма, Посолство на Франция/Френски институт в България, Американска Търговска Камара в България, Национална художествена академия, Нов български университет; Регионален Център София – ЮНЕСКО

Медийни партньори: БНТ, БНР, Дарик радио, Dnes.bg, Bloomberg.tv, Градът, Булевард България, Биограф, DIVA, Off News, dir.bg, Impressio, Videocast, CodeFashion, Метрореклама, ВИЖ! Програмата, Go guide, InGlobo, kafene.bg, www.antrakt.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна