Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Кабиле" посрещнаха военният ни контингент от Косово

Военнослужещите от контингента, който през последните четири месеца участва в мисия на НАТО за поддържане на сигурността в Косово (KFOR), бяха посрещнати във войсковия район „Кабиле“ в Ямбол. На официалната церемония присъстваха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и висши военни.

Шест месеца продължи мисията на българската маневрена рота в Косово, като в контингента участваха близо 100 военнослужещи, основно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, както и личен състав от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски. Служебният министър Атанас Запрянов благодари на военнослужещите за техния принос в осигуряването на стабилността на Балканите.

„Стабилността в нашия регион е и принос към националната ни сигурност, защото когато в близост до нашите граници има нестабилност, какъвто е случаят с агресивната война на Русия срещу Украйна, това се отразява и на националната ни сигурност и на свободния икономически обмен между страните в региона“.

Старши сержант Райна Параскова призна, че е тръгнала с предубеждение на първата си мисия зад граница:

„Но там установих, че наистина сме на много добро ниво, даже в сравнение с някои от държавите, нашите момичета и момчета бяха доста по-подготвени".

Военната служба е не само професия, но и призвание и това не е клише, казва старши сержант Параскова след 20 години, прекарани в армията.

„В момента, в който се даде военната клетва - от там нататък нещата са коренно различни и осъзнавате, че всъщност имате голяма отговорност, не е просто да облечете униформата, униформата е отговорност!“

По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени