Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство се присъедини към санкциите на САЩ срещу руския сенчест флот с LNG кораби

Снимка: Алами/Ройтерс

Обединеното кралство санкционира пет товарни кораба и две организации, свързани с износа на втечнен природен газ (LNG) от Русия, включително танкери, за които се смята, че са били натоварени в най-новото руско съоръжение за износ в Арктическия регион, съобщава Блумбърг.

Корабите включваха Pioneer и Asya Energy, на които и САЩ наложи санкции през миналия месец, сочи изявление на британското правителство, публикувано в четвъртък. И двамата танкера за втечнен газ преди това заредиха първите си две доставки от Arctic LNG 2 въпреки ограниченията, наложени от САЩ.

"Днешното действие се основава на усилията заедно със съюзниците да се противопоставят на опитите на Русия да укрепи бъдещите си енергийни приходи", се казва в изявлението. Британското правителство добави, че Обединеното кралство вече е санкционирало 15 кораба и организации, участващи в руския LNG сектор.

Този ход показва натиск върху LNG амбициите на Русия, въпреки че страната остава един от най-големите доставчици на суперохладеното синьо гориво за Европейския съюз. Докато Обединеното кралство забрани целия руски газ, след като Кремъл започна войната си в Украйна, все още няма аналогична цялостна забрана в Европейския съюз.

По-рано днес Белгия призова ЕС да забрани вноса на руски втечнен природен газ.

Мащабният LNG проект на руската компания "Новатек" (Novatek) - Arctic LNG 2 беше санкциониран от САЩ през ноември 2023 г. дори преди да започне. Купувачите, включително тези в Европа, загрижени да не попаднат в противоречие с американските ограничения, бяха предупредени да спрат получаването на природен газ от находището „Утренее“, ресурсната база за проекта, намиращо са на Гиданският полуостров. Обединеното кралство пък санкционира проекта по-рано тази година.

Междувременно Русия прекара месеци в разработването на това, което се смята за сенчеста флотилия от танкери за транспортиране на LNG, подобно на това, което направи за петролния корабен транспорт. Такива кораби имат непрозрачна собственост, неизвестни застрахователи и прилагат практики като скриване на местоположението си чрез изключване или манипулиране на системите им за автоматична идентификация.

Санкционираният LNG танкер Pioneer в момента се насочва на юг в Червено море, след като излезе от Суецкия канал, според данни за проследяване на кораби, събрани от Блумбърг. Крайната му дестинация не е ясна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени