Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързи зарядни станции за електрически автомобили ще изградят в к-с "Славейков" в Бургас

Снимка: БНР

Бързи зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат изградени в к-с "Славейков". Предложението на общинската администрация бе одобрено от общинските съветници. Проектът е пилотен за страната и морският град ще бъде първият, който ще реализира такива обекти.

Идеята е на "ЕСО Чардж" ЕАД, който ще постави публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства на територията на общината. Няма частен интерес в случая, тъй като ЕСО е на практика държавата, посочи кметът Димитър Николов. 

Това може да се случи след одобрените промени в Закона за енергетиката. Те предоставиха възможност на Оператора - държавата, която е собственик на всички подстанции на територията на страната, в близост до тях да бъдат обособени паркоместа, където да се изграждат зарядни станции за бързо зареждане.

Към момента ЕСО не притежава нито улиците, нито паркоместата, нито зарядните площи около подстанции.
Първият избран терен до подстанция е на  улица "Ст. Стамболов", която е едно транзитно трасе между София, Бургас, Созопол, Несебър и Северното Черноморие. 

Зареждането ще става 4-5 пъти по-бързо от стандартните станции. 

Съседният имот до подстанцията е паркингът, който Общината обособи зад магазин "Технополис“. За да не се редуцират паркоместата на живеещите в близост бургазлии, на ново място ще бъдат предвидени зелени паркоместа на тревна фуга и там Енергийния системен оператор ще си изгради инфраструктурата .

Операторът ще плаща на Общината и наем за тези паркоместа. Автомобили на общинските структури ще ползват отстъпки при зареждане на автомобили.

Проектът предвижда до пет години на територията на цялата страна да бъдат изградени близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства с ток, произведен от беземисионни източници.

Повече за решението на съветниците можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени