Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпадат ли в депресия животните? А могат ли да помогнат на нас?

"Нашата роля е да помогнем на хората – особено на децата – да разберат каква е истинската стойност на животинския свят" –  това казва Добромир Бориславов, директор на Столичния зоопарк в подкаста "Двете страни на монетата" – реални истории на реални хора.

В днешния епизод на психологическия видеокаст, който БНР излъчва съвместно с журналиста София Владимирова и психолога Ани Владимирова, се срещаме именно с Добромир Бориславов.

Как животните могат да повлияят на психичното здраве на хората? Какъв пример може да бъде за подрастващите посещението на зоологическа градина?

Взаимодействието между животните и посетителите също е във фокуса на разговора. Според Бориславов, не е достатъчно просто да гледаме животните – важно е да разберем как да се отнасяме към тях с уважение.

В тази връзка той разказва как зоопаркът работи активно по програми за обучение на децата, учейки ги на подходящо поведение около животните.

"Децата са нашето бъдеще и е важно те да знаят как да се отнасят към природата", споделя директорът, като описва моменти, когато малчуганите с любопитство и възхищение се доближават до животните, които обаче често не разбират какво се случва и се плашат. Именно тези програми помагат за изграждане на хармонично взаимодействие между хората и животните.

Бориславов разкрива как екипът му планира трансформации в загражденията на хищниците, за да ги приближат максимално до естествената им среда.

"Нямаме за цел просто да покажем животните в клетки. Искаме посетителите да почувстват, че наистина са част от техния свят, а не наблюдатели отвън", споделя той с ентусиазъм, като загатва за предстоящи промени, които ще превърнат зоопарка в още по-интерактивно и образователно преживяване.

Но не всичко в зоопарка е забавление – понякога се появяват и сериозни предизвикателства, свързани с емоционалното здраве на обитателите на зоологическата градина.

Директорът разказва как някои видове, като слоновете и приматите, изпитват емоции по начин, който изисква специално внимание.

"Те са социални същества. Ако ги изолираш, могат да изпаднат в депресия", казва той и подчертава колко важна е грижата не само за физическата, но и за психическата среда на животните.

В "Двете страни на монетата" Добромир Бориславов разказва за различните международни инициативи, в които участва зоопаркът, и за усилията, които се полагат, за да се запазят редки видове, които са на ръба на изчезването.

"Ние сме нещо много повече от просто туристическа атракция. Нашата мисия е да бъдем пазители на тези уникални същества", казва той.

Показва ли практиката, че животните могат да лекуват? Как се отразяват на менталното ни здраве? На какво могат да ни научат? За какво не си даваме сметка, когато отидем в Зоопарка? Отговорите на тези въпроси можете да откриете в епизода на "Двете страни на монетата":



По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени