Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"8-10% от завършващите средно образование продължават с обучение в чужбина"

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

"Образователната карта в Европа става все по-разнообразна"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън.

Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование", като обясни:

"Това е породено от престиж на учебните заведения, по-модерна база, подходящи програми, дори някои по-нишови сфери, които не могат да намерят реализация в България или подходящата програма".

Изложение "Световно образование" е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа, който се организира в България от 2004 г. Координатор на проекта у нас е фирма "Интеграл" - консултант за образование в чужбина, основана през 1992 г., която има офиси в 7 от най-големите български градове.

Той подчерта, че има доста дестинации, в които таксите са символични:

"От безплатно образование в скандинавските държави, през такси от 80 до 200 евро - в Германия и Австрия, доста достъпни са таксите и в Белгия, и в Нидерландия. Това са и едни от най-търсените дестинации. Предлагат програми на английски език, а за ученици, които паралелно изучават два чужди езика, могат да се обучават и на френски или на немски". 

Най-предпочитаната дестинация за обучение е Нидерландия, която се установи като такава след Брекзит, подчерта Николай Христанов.  

"Тази година наблюдаваме сериозен интерес към Белгия и Италия, повече запитвания за обучение забелязваме и към Испания. Германия, Австрия и Франция традиционно са сред предпочитаните дестинации. Все по-разнообразна става образователната карта в Европа". 

Около 8-10% от завършващите средно образование продължават с обучение в чужбина, изтъкна Христанов.

"Българските университети могат да вземат пример за методи на преподаване, актуалност на програмите и ако има възможност за по-високи инвестиции, които да са подкрепени и с държавна политика в бази и обновяване на програмите, това би бил един от водещите фактори. Защото това, което се харесва на студентите в чужбина, е практическото приложение в голяма част от програмите, което не винаги може да се намери в България. И връзката с бизнеса и с компаниите - с възможности за стажове и за обменни програми".

Изложението "Световно образование" Есен 2024 ще се проведе на 5-и октомври в София, на 6-и октомври в Пловдив, следващите поред дни ще е в Бургас и Варна.

Интервюто на Добринка Добрева с Николай Христанов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна