Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със Саудитска Арабия, който да противодейства на иранската ос.

След като вчера Нетаняху нареди на израелските военни да продължат с пълна сила действията си в Газа и в Ливан, пред общото събрание на ООН той ги определи като право на отговор след като Иран е отворил 7 фронта срещу страната му от 7 октомври насам, включително атаки от "Хамас" в Газа, от "Хузбула" в Ливан, от хутите в Йемен и от палестински групировки в окупирания Западен бряг. Ето и условията за мир, изложени от Нетаняху:

"Всичко, което трябва да се случи е "Хамас" да се предаде, разоръжи и да освободи заложниците, ако не го направят, ние ще се бием до тоталната победата. Израел трябва да победи и "Хизбула" в Ливан - определящата терористична организация в света днес. Избила е повече американци и французи от всяка друга група, освен тази на Бин Ладен. И напада безмилостно Израел от 20 години",  заяви израелският премиер. 

САЩ и Франция направиха предложение за 3-седмично примирие между "Хизбула" и Израел, което към момента Нетаняху игнорира. 

Израелските удари на ливанска територия, при които за последната седмица са убити над 700 цивилни, премиерът оправада с това, че проиранската групировка разполага установки в училища и болници. По такъв начин Тел Авив оправдава от 1 година сходни удари в Газа. Там броят на загиналите е над 40 хиляди, повечето от които жени и деца, но според Нетаняху никоя друга армия не прави това, което израелската предприема, за да предотврати цивилни жертви.

Израелският премиер извади карта на "благословията" - мост на мир между Близкия изток и Европа при партньорство със Саудитска Арабия, Египет и други арабски страни - който да се противопостави на проиранската ос, целяща унищожение на израелската държава.

Нетаняху изтъкна, че споразумението, с което Рияд отвори въздушното си пространство за полети до Израел, е възможна основа за историческо партньорство:

"Каква благословия би бил мира със Саудитска Арабия?  Той би трансформирал Близкия Изток в гигантски глобален играч. Ще е исторически момент, който ще доведе до помиряване между ислямския свят и Израел, между исляма и юдаизма, между Мека и Йерусалим".

Представителите на Саудитска Арабия и другите петролни монархии обаче напуснаха залата на ООН по време на речта на Нетаняху, също като тези на Иран и Палестина. 

В края на речта си пред най-значимия ѝ орган, израелският премиер сравни световната организация с "антисемитско блато", включително заради обвиненията срещу него и военният министър Йов Галант за военни престъпления в Газа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна