Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование", КТ "Подкрепа":

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Юлиян Петров
Снимка: БТА

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности.

Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите.

То е проведено от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" през септември, анкетирани са над 3300 души.

Близо 88 на сто са против въвеждането на задължителна матура по математика.

Докато за българския език хората са убедени в необходимостта от знания и матури, за математиката обществото е поляризирано, коментира пред БНР-Радио София д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Безспорно учебните програми трябва да се преработят и актуализират. Резултатите от проучването са важни и МОН е уведомено за тях и се надявам да окажат влияние в следващите реформи."

По думите на д-р Петров, за разлика от образованието в други европейски страни, у нас след VII-VIII клас не се учи приложна математика, а се преминава към висшата. Това води до излишно натоварване и прегаряме на част от учениците.

По същия начин може да се определи външното оценяване след IV клас, което още съществува заради факта, че служи за приемен изпит в математическите паралелки.

Според Юлиан Петров все още не сме готови за единен национален стандарт за качество в образованието, но упорито трябва да се работи в тази посока.

Може би трябва да се изработят няколко модела за качество, защото училищата са твърде различни, предложи експертът.

Той допълни, че в разговор с министъра на образованието, е получил разбиране на анализа от допитването, както и по това, че на българския учител трябва да се гарантира заплатата, равна на поне 125% от средната брутна работна заплата за страната.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна