Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Автор:
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп
Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски.

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви при срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната между двете държави, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Той изрази увереност, че ако спечели президентските избори в САЩ, ще има "много честна" и "бърза" сделка по отношение на войната в Украйна.

"Жалко е, но това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я разрешим. Това е сложен пъзел... Твърде много хора загинах. Твърде много красиви градове", отбеляза Тръмп след срещата си със украинския президент Зеленски в "Тъмп Тауър", която продължи малко повече от час.

Преди срещата Тръмп приветства добрите си отношения със Зеленски, но добави:

"Аз също така имам много добри отношения, както знаете, и с президента Путин".

"Мисля, че имаме общо мнение, че войната в Украйна трябва да бъде спряна и Путин не може да спечели, а Украйна трябва да надделее", добави от своя страна Зеленски.

Кандидатът за президент на Републиканската партия и бивш президент на САЩ каза след срещата си със Зеленски, че споразумението за прекратяване на войната в източноевропейската държава трябва да бъде "справедливо за всички".

Тръмп заяви, че е "сигурен", че и Зеленски, и руският президент Владимир Путин искат войната "да спре". Все пак той заяви, че въпреки факта, че има свои "собствени идеи" и че е сигурен, че Зеленски има своите, все още е твърде рано да се каже как трябва да изглежда тази сделка.

Доналд Тръмп също така заяви, че в момента няма много общо с това, тъй като само води предизборна кампания, но повтори, че ако спечели, той е уверен, че ще има "много честна" и "бърза" сделка за Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна