Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Снимка: Ани Петрова

Офиициалната позицията на правителството относно съхранението на машините за гласуване не е стигнала до Централната избирателна комисия, научи БНР. 

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. 

С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма сключен нов.

От правителствената пресслужба допълват, че в края на юли правителството удължава с допълнителни шест месеца срока, в рамките на който могат да се използват наети от ЦИК помещения за съхранението на машините, но до момента обаче ЦИК не са представили проект на договор за наемане, който съответно да бъде обезпечен.

"При приемането на план-сметката за изборите Министерският съвет заяви готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите“, казват още от МС. 

От ЦИК обаче казват, че има оферта от собственика на склада и кабиненът знае за нея. Фирмата има претенции за срока на договора, не желае той да е 6-месечен, а иска тригодишен, като машините бъдат преместени в съседно негово помещение. Претенциите не са финансови. Наемът засега не се променя, предлага се той да се индексира с ръста на инфлацията.  На работна среща в края на август проблемът ръководството на ЦИК е обсъждало с изпълнителната власт, като е бил поет ангажимент до края на септември проблемът да бъде решен.

БНР припомня, че машините се съхраняват в частен склад от момента на тяхното закупуване в началото на 2021 година. До момента не е намерено подходящо държавно помещение за тази цел, въпреки многократните призиви на ЦИК към изпълнителната власт да осигури такова. Само веднъж е бил предложен военен склад в София, но в последствие станало ясно, че той не е с отпаднала необходимост.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна