Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Подкрепата на Запада и България е не само за Украйна, а за бъдещ международен ред

| Интервю
Йордан Божилов
Снимка: БНР

Подкрепата, която се дава на Украйна от ЕС и САЩ има една цел, Украйна да се защити и да прецени кога и при какви условия да седне на масата за преговори. Въпросът е мирът, дали ще е при условията на Русия, държава агресор, които ще определя условията или другият план – на Украйна, базиран на принципите на международното право, освобождаване територии, заложници и украински деца, възстановяване и заплащане разрушенията, преследване на военнопрестъпниците.

Това коментира в интервю пред БНР бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов, основател на Софийския форум за сигурност, посещението на Зеленски в САЩ.

"И подкрепата на Запада, и във военен аспект, и на цивилни средства е именно за реализиране на украинските планове. Подкрепата на западните страни и България е не само за Украйна, а и за един бъдещ международен ред, по които да се развиват международните отношения, на базата на правила", смята Божилов.

Той коментира и конфликтът в Близкия Изток и прогнозира, че първо ще мине през нова ескалация и "ще цели унищожаване на Хизбула и военното крило, и военните способности".

"Въпросът е, как да не се продължи тази ескалация с въвличане на нови държави. След взривените пейджъри и уоки-токи на организацията е интересен отговорът на Иран, защото е основна сила в района, която подкрепя Хизбула. Изключвам Иран да има планове за сухопътна атака", коментира Божилов.

И посочи, че САЩ има сериозно влияние върху политика на Израел, а като последица от конфликта в Близкия Изток се очаква нарастване на бежанските потоци:

"И трябва да мислим как да укрепим границите. Очаквам ЕС, освен за деескалацията, да помисли за възстановяването на живота в тези държави."

Асаф Орион: Когато войната вече се е разгоряла, е твърде късно да я избегнем

Божилов е на мнение, че докато Хизбула и Хамас имат влияние върху политиките в отделни държави не вижда решение.

Прогнозира, че Хизбула ще търси начин на отмъщение и затова трябва да се предпиремат по-сериозни мерки за проследяване на бойци и средства от и към Хизбула. "Този процес изисква международно сътрудничество", посочи той.

Според него САЩ няма промени политиката си към Израел, независимо кой ще спечели президентските избори – "важно е, че има силна подкрепа от републиканци и демократи".

"Другият въпрос е позицията на САЩ за Украйна, там изборите ще повлияят силно за подкрепата за Украйна", твърди Йордан Божилов.

Цялото интервю на Йордан Божилов в "Събота 150" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени