Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС препоръча: Авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушни пространства

Снимка: Pixabay

ЕС препоръча на авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушно пространство следващия месец. Израелската армия съобщи, че е поразила над 140 цели на "Хизбула" в Ливан "от снощи", както и че борбата с шиитската групировка не е приключила, след като по-рано оповести, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит при снощните въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула" в Бейрут.

"Хизбула" все още не е потвърдила смъртта на Хасан Насрала, въпреки че източник, близък до групировката, е заявил пред "Франс прес", че от снощи е изгубен контакт с Насрала. Припомням, че малко след поредицата въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут снощи източници от групировката заявиха пред "Ройтерс", че Насрала е жив, невредим и в безопасност. Ударите там продължават и днес, съобщава "Ройтерс", тази сутрин имаше и ракетен бараж от страна на "Хизбула" по Северен Израел, няма пострадали.

Израелските военни твърдят, че опасност все още представляват "десетките хиляди ракети", притежавани от подкрепяната от Иран групировка, които могат да бъдат изстреляни едновременно. Говорител на силите за отбрана на Израел заяви още, че "повечето" от висшите лидери на "Хизбула" са били убити при нанесените удари в Ливан през последните дни.

Междувременно, върховният лидер на Иран Али Хаменей призова мюсюлманите да подкрепят ливанците и гордата "Хизбула" с каквито средства могат и да им помогнат в борбата със злия режим на Израел.

"Съдбата на региона ще се определи от силите на съпротивата, с "Хизбула" в първите редици", се казва още в изявлението на Хаменей.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени