Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха първия фестивал на побратимените градове в Ловеч

Официалните лица при откриването на фестивала на побратимените градове в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

В Ловеч кметът Страцимир Петков и посланиците на Франция Жоел Мейер и на Германия Ирене Мария Планк откриха официално първото издание на фестивала на побратимените градове, който започна снощи в стария ловешки квартал "Вароша". БНР е медиен партньор.

Фестивалът представя духа, традициите, културата, фолклора на Ловеч, Ерфурт и Лавал. Преминава под мотото "Споделено приятелство", а идеята за провеждането му е на кмета на Ловеч Страцимир Петков.

"Целта на фестивала вече се вижда. Това е приятелство и усмивки, още повече добрите отношения с двата града, които имаме, традиционни. Стартираме с тези два града, продължаваме да надграждаме".

Негово превъзходителство посланикът на Република Франция Жоел Мейер:

"Благодаря много за тази инициатива, която е възможност да отпразнуваме заедно приятелството между Ловеч, Лавал и Ерфурт".

Посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк:

"Невероятен град, много е красиво тук. Впечатлена съм дори от духовия оркестър. Ще продължим да работим с моите колеги, да поддържаме взаимотношенията в този триъгълник Ловеч - Лавал - Ерфурт, за да продължим тези партньорски взаимоотношения напред в годините. Ще работим и в областта за привличане на инвестиции в този красив град, където има толкова много добри хора, има невероятни училища, езиковата гимназия и всички са добре образовани. Честит празник!".

Първият фестивал на побратимените градове в Ловеч събра много хора в малките улички на стария квартал "Вароша".

През целия ден гостите на фестивала ще могат да опитват традиционни българска, немска и френска кухня и напитки и да се насладят на разнообразната музикална програма.

 

Снимки: Пламен Христов

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени