Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обмислял нападение срещу склад в Нидерландия, за да конфискува ваксини срещу Covid-19

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че е обмислял нападение срещу склад в Нидерландия по време на пандемията, за да конфискува ваксини срещу Covid-19, става ясно от излизащите от печат негови мемоари, откъси от които са пуликувани в "Дейли мейл".

От публикацията в "Дейли мейл" става ясно, че Борис Джонсън е обсъдил планове с висши военни през март 2021 година, в разгара на пандемията от Covid-19, за "набег по вода" срещу склад за ваксини в нидерландския град Лайден. 

По онова време ваксината на AstraZeneca беше в основата на спора през Ламанша за износа и Джонсън е бил убеден, че ЕС се отнася към Обединеното кралство "злонамерено", защото изостава в използването на ваксините. 

Ето защо бившият премиер е възложил проверка дали е технически осъществимо провеждане на атака по вода срещу склада, "за да си вземат британците това, което е законно тяхно и от което Обединеното кралство отчаяно се нуждае", както се посочва в книгата. 

Военните са казали на Джонсън, че планът е "със сигурност осъществим", като се използват твърди надуваеми лодки за навигация по холандските канали, но са го предупредили, че Обединеното кралство ще "трябва да обясни защо ефективно нахлува в дългогодишен съюзник в НАТО". 

В друг любопитен откъс от мемоарите Джонсън описва , че се е опитал да убеди принц Хари да не се мести в Съединените щати. 

Той твърди, че и от Даунинг стрийт и от Бъкингамския дворец са го помолили да говори с херцога на Съсекс през януари 2020 година, часове след като е било обявено, че той и съпругата му Меган планират да се оттеглят от кралския живот. 

Убеждаването обаче се е оказало абсолютно безнадеждно, по неговите думи.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени