Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование:

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

| Интервю
Асен Александров
Снимка: БТА

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година.

Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори:

"Шестмесечни курсове, може би, преди да се явят на конкурс. Първо, за да преценят дали тази професия е за тях, второ - за да се подготвят по-добре. Това го има в редица държави. Минавайки през тези курсове, те получават статут на кандидат-директор. Нещо като квалификация, която трябва да имаш, преди да кандидатстваш за директор. Много е трудно от учител направо да станеш директор - това са коренно различни отговорности и по тази причина или няма достатъчно кандидати, или не успяват да се справят достатъчно добре. Трябва да се помисли по този въпрос". 

Александров подчерта, че училищните директори в България имат най-много права и отговорности, сравнено с другите държави в ЕС:

"Да назначават и да уволняват, управление на бюджет, управление на учебния процес, комуникация с родителите. В другите държави тези отговорности са разделени. ... А и все пак не е чак толкова привлекателна директорската професия на фона на тези отговорности, защото заплатата е с около 20% повече от тази на учителите. Затова казвам, че трябва да се подготвят такива кадри, а не да се разчита да бъдат намерени природни таланти".

За да подобрим образованието, трябва да променяме някои неща, заяви Александров и коментира предстоящите промени в задачите за Националното външно оценяване в 4-ти клас, като целта е те да бъдат практически ориентирани и затова намерението на Министерството на образованието е през тази учебна година да замени диктовката със задача за редактиране на текст.

"Мнението за тази промяна е различно. ... Дали едно нещо е в изпита, или - не, не пречи то да се развива. Аз бих казал, че не е лоша тази идея. ... Очевидно, че предвидената промяна ще подобри уменията на учениците да мислят по-критически. Към това ще бъдат насочени усилията и на техните учители", коментира той и уточни, че за него "по-дълбоката реформа е в оценките, които даваме на учениците, да калкулираме и какви житейски умения - от тези, които търсят и работодателите - са придобили". 

В предаването "Неделя 150" Цвета Стоянова, детски психолог и кариерен консултант, коментира, че учениците имат много информация от различни медии и социални мрежи, но въпросът не е в това, че знаят нещо, а какво правят и как го правят, дали разбират, че това се отразява на тях и на околните: 

"Същественото е, че те не притежават тези необходими умения за живот, с които биха могли да се представят на публичната сцена, да печелят и да се самоутвърждават, без да нарушават правата на другите".

По думите ѝ много е важна ролята на учителя, "който поема децата, да може да ги сплоти и да създаде правилата и нормите, които са подходящи за дадения клас - спрямо характера и особеностите на децата в него".

Интервюто на Явор Стаматов с Асен Александров и Цвета Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени