Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудия Шейнбаум полага клетва като президент на Мексико

Клаудия Шейнбаум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти четири месеца след убедителната си изборна победа Клаудия Шейнбаум ще положи клетва днес като президент на Мексико и така ще стане първата дама държавен глава на латиноамериканската страна, която в момента е раздирана от престъпно насилие, предаде АФП.

62-годишната бивша кметица на Мексико Сити (която има български корени – б.р.) ще поеме поста в присъствието на чуждестранни гости, сред които бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и първата дама на САЩ Джил Байдън.

"Настъпи времето за жени и трансформация", е казвала на няколко пъти Шейнбаум за страната си, която има дълга история на базирана на пола дискриминация, а около 10 жени или момичета биват убивани всеки ден.

Но наличието на жена президент не е гаранция за по-голям фокус върху правата на жените, казва Мария Фернанда Бозмоски, зам.-директор на латиноамериканския център "Ейдриен Аршт" към базирания в САЩ мозъчен тръст Атлантически съвет.

"Когато се сетим за други жени лидери в региона, проблемите на жените не са се превърнали задължително в приоритет", посочи тя пред АФП и подчерта, че Шейнбаум е изправена и пред други тежки въпроси като сигурност, енергетика и външна политика.

Клаудия Шейнбаум ще положи клетва в Конгреса, официално ставайки лидер на най-многолюдната испаноговоряща страна със 129 млн. души население, след което ще има честване на основния площад в столицата.

Учен по образование, Шейнбаум спечели победа на вота през юни с обещание да продължи левите реформи на досегашния държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, на когото е близък съюзник.

Той напуска президентството след 6-годишен мандат заради ограниченията в Конституцията, въпреки че има рейтинг около 70%, до голяма степен заради политиките си в подкрепа на по-бедните слоеве на населението.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна